Ny kunnskap om uønsket utenlandsk valgpåvirkning
På oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet gjennomfører Forsvarets forskingsinstitutt (FFI) et treårig forskningsoppdrag om uønsket utenlandsk påvirkning rettet mot valg.
12.03.2025
Påvirkningsoperasjoner blir stadig mer sofistikerte. Teknologiutviklingen, sammen med mer komplekse og strategiske operasjoner kan peke mot en økt trussel for valgpåvirkning, også i Norge. Det er konklusjonen i en ny rapport om utenlandsk valgpåvirkning fra Forsvarets forskningsinstitutt.
I dag publiserer FFI en analyserapport om hvordan russiske og kinesiske påvirkningsnettverk omtalte Norge i perioden september 2023 til september 2024, og en trendrapport som går gjennom litteratur og casestudier for å beskrive hvordan valgpåvirkning arter seg i dag. De to rapportene er del av et treårig oppdrag Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) gjennomfører for Kommunal- og distriktsdepartementet.
- Les rapportene her
- FFI-rapport 25/002 Bølle og bestevenn – Russlands og Kinas omtale av Norge på sosiale medier 2023–2024
- FFI-rapport 25/003 Valgpåvirkning i 2023 og 2024 – en trendstudie
– Folk i Norge skal være trygge på at valg gjennomføres på en sikker og tillitsvekkende måte. Rapportene fra FFI gir viktig og oppdatert kunnskap om hvordan valgpåvirkning kan skje i 2025. Dette er viktig kunnskap vi tar med oss videre når vi skal forberede og gjennomføre årets stortingsvalg, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng.
Rapportene vil følges opp av den tverrdepartementale arbeidsgruppen som jobber med å øke motstandsdyktigheten mot uønsket påvirkning av norske valg.
Arbeidsgruppen ledes av Kommunal- og distriktsdepartementet, og består av relevante departementer og underliggende virksomheter, som etterretnings- og sikkerhetstjenestene og Valgdirektoratet. Arbeidsgruppen vil legge frem en tiltaksplan for stortings- og sametingsvalget 2025 i løpet av våren.
Kilde: regjeringen.no
