I årsrapporten kan du lese om hva Datatilsynet jobbet med i 2022, og hvilke utfordringer tilsynet ser fremover.
I årsrapporten kan du lese om hva Datatilsynet jobbet med i 2022, og hvilke utfordringer tilsynet ser fremover.
TI Norge har i samarbeid med Advokatfirmaet Erling Grimstad AS undersøkt politiets etterforskning av korrupsjonssaker.
Oslo Economics har på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet kartlagt interkommunalt samarbeid i ni kommuner og én fylkeskommune.
Transparency International Norge (TI Norge) har oppdatert sin domssamling med hele åtte nye rettskraftige saker.
Kommunal- og distriktsdepartementet har undersøkt hvordan reglene om møteoffentlighet i kommuneloven i praktiseres og oppleves. Rapporten konkluderer med at kommune- og fylkespolitikere er samstemte om den demokratiske verdien av åpne møter.
Det Tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) har lagt fram høstrapporten for 2022. Rapporten tar sikte på å gi informasjon om utviklingen i kommuneøkonomien de siste årene med særlig vekt på den økonomiske situasjonen i 2021 og 2022.
Selv om forvaltningsloven innebærer at kommunene selv skal behandle klager på egne enkeltvedtak, er ansvaret for klagebehandling i dag på mange områder lagt til statsforvaltere. En ny KS-rapport drøfter alternativer til dagens ordning.
I 2017 startet Barne- og familiedepartement arbeidet for å forbedre kompetansen i det kommunale barnevernet. Undersøkelsen viser lite forbedring når det kommer til dokumentasjon av barnevernets vurderinger og begrunnelser.
Inntektssystemutvalget la fram sin utredning 29. august. Utredningen er nå sendt på høring med frist 22. desember.
Personvernkommisjonen har kartlagt personvernutfordringer og konsekvenser, samt foreslått tiltak, innen offentlig forvaltning, justissektoren, skole- og barnehagesektoren og forbrukersektoren.
En utredning KS har fått, viser hvordan kommuner innenfor dagens lovverk kan registrere selskap, foreninger og andre virksomheter som er i kontakt med kommunen i politiske beslutningsprosesser, og hvilke folkevalgte de er i kontakt med.
«Det er sannsynlig at korrupsjonsrisikoen i kommunal sektor er størst i forbindelse med anbudsrunder. Etterforskning indikerer at korrupsjon kan pågå uoppdaget i flere år.»
Sivilombudet mottar og behandler flere hundre klager om innsyn i året. Nå presenteres de viktigste innsynsreglene i et eget veiledningshefte.
Mens kontrollutvalgene i snitt behandlet rundt 20 saker i 2003, er dette tallet nå oppe i 38 viser tall fra Kommunal- og distriktsdepartementets organisasjonsdatabase.
Transparency International Norge har kartlagt kommunenes praksis med å publisere informasjon på hjemmesidene.
Hvert år oppdaterer TI Norge denne domssamlingen som består av rettskraftige dommer. Årets samling inneholder hele syv nye saker, og alle er innenfor privat sektor.
Målet med denne rettleiaren er å skape større forståing for rolla og oppgåvene til kontrollutvalet og å medverke til eit godt samspel mellom dei ulike aktørane.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet har utarbeidet en ny veileder om de nye reglene i kommuneloven kapittel 25 om internkontroll.
Pressens offentlighetsutvalg og Kommunal Rapport har gransket hvor åpne landets kommuner er. Årets vinnere er Grimstad i Agder og Modalen i Vestland.
Nesten halvparten av de spurte i Norge frykter gjengjeldelser ved å rapportere om tilfeller av korrupsjon